Aktuelt Om St.Olavs Hospital Avdelinger Nyttig å vite Forskning og utdanning
Aktuelt
Nyheter
Pulsen
Helsenyheter
Nyhetsarkiv
Nytt sykehus
Pressesenter
Narvesen kutter tobakken
Snart er det ikke lenger mulig å kjøpe tobakk ved St. Olavs Hospital.
 
– Dette er med på å understreke at sykehuset er røykfritt område, sier spesialkonsulent Sverre Eide i St. Olavs driftsservice. Han har forhandlet med Narvesen som driver butikken i vestibylen, og i avtalen står det blant annet: "Sigaretter og tobakk skal ikke være en del av N-butikkens vareutvalg". Avtalen gjelder fra den dag butikken åpner i utvidete lokaler, det vil si  7. juli. 
Styret ved St. Olavs Hospital har vedtatt at sykehuset skal være røykfritt fra 1. januar i år. Eide er fornøyd med at vedtaket nå blir fulgt opp ytterligere.
– Fra ansatte har jeg ikke hørt noe negativt om at vi har fått et røykfritt sykehus, og jeg tror også reaksjonene blir positive på at det nå blir slutt på tobakksalget. Overgangen til røykfritt sykehus har gått mye bedre enn jeg forventet, mener Eide.

Fortsatt spill
Narvesen er ikke like fornøyde med at salget av tobakk ryker, men bedriften velger å ta sykehusets holdning til etterretning.
  Vi etterfølger et sterkt ønske fra St. Olavs Hospital. Selv om vi har respekt for sykehusets syn, liker vi det ikke. Tobakk er en lovlig vare å selge, sier Bjørn Borthen, regionsjef nord i Narvesen.
To av tre spilleautomater blir imidlertid stående hos Narvesen, selv om Sverre Eide helst hadde sett at de forsvant ut av sykehuset.
– Automatene er en naturlig del av Narvesen-butikkene. Det er 18-årsgrense for spill, og aldersgrensen følges nøye opp av betjeningen, sier Borthen.
Narvesen overtar for øvrig også som operatør for driften av drikke- og snacksautomatene ved sykehuset. Samtidig øker prisen på kald drikke fra 13 kroner til 15 kroner.
– Oppgangen er naturlig etter tre og et halvt år med samme pris. Sykehuset skal fortsatt være med å bestemme prisen på varene og plasseringen av automatene, sier Eide.
Vekter i vestibylen
Stopp i salget av tobakk er ikke den eneste endringen som skjer i vestibylen i disse dager. Narvesen har fått større arealer, mens informasjonsskranken utvides og bytter plass med minibanken. Samtidig blir informasjonsskranken mer tilbaketrukket.
– Det blir bedre plass, og mindre trekk fra dørene. Jeg gleder meg, sier  Marian Meek som har arbeidsplassen sin i skranken. Kanskje får hun selskap der også.
– Vi vurderer å omorganisere, slik at en vekter blir plassert i vestibylen. Å ha mer synlige vektere tror vi vil virke preventivt, sier leder for Transport og sikkerhet Nils Nesjan. Enheten har også diskutert om det skal installeres oppbevaringsbokser i tilknytning til den nye informasjonsskranken.
– Målet er hele tiden å yte bedre service overfor pasienter og pårørende, avslutter Nils Nesjan.
Eierne av Cafe Opus i vestibylen har for øvrig planlagt at også denne skal få en ansiktsløftning til høsten.

Jørn J. Fremstad
 

Astrid Haugen 08.07.2003 14:45:01